Per què les clíniques dentals són espais segurs enfront de virus des de fa dècades?

Per què les clíniques dentals són espais segurs enfront de virus des de fa dècades?

Per què les clíniques dentals són espais segurs enfront de virus des de fa dècades?

Per què les clíniques dentals són espais segurs enfront de virus des de fa dècades?

Una de les conseqüències de la irrupció de la malaltia COVID-19 va ser l’increment de la sensació d’inseguretat a nivell global. Tant en l’àmbit laboral com en el personal, la incertesa va entrar a formar part de les nostres vides i la por a el contagi va passar a ser una de les grans preocupacions de milions de persones.

Aquesta por es va traduir en que un significatiu percentatge de la població va deixar de realitzar activitats fora de casa que certament comportaven un risc ínfim per a la salut. Una d’elles van ser les visites a la clínica dental.

Veure protocol especial per a prevenció de contagis creuats pel COVID-19

La protecció enfront de l’contagi: el dia a dia de les clíniques des de fa anys

n1-1

És evident que la proximitat de l’dentista o l’higienista a l’pacient que està tractant, així com els instruments rotatoris que s’utilitzen per dur a terme els diferents procediments, podrien fer pensar que les clíniques dentals revesteixen un risc de contacte més gran que altres especialitats mèdiques. Res més lluny de la realitat.

Històricament, però especialment des de l’aparició de VIH i com a protecció també davant altres virus com el de l’hepatitis o el xarampió, els professionals implicats en la cura de la boca (metges estomatòlegs, cirurgians maxil·lofacials, odontòlegs i higienistes) porten dècades sent escrupolosament curosos amb les mesures d’asèpsia. A les clíniques dentals l’instrumental és esterilitzat i embutxacat, s’usen màscares i guants per a qualsevol tractament rutinari i es prepara un camp estèril per als procediments quirúrgics, el que redueix el risc de propagació de qualsevol virus.

Els odontòlegs, els professionals amb millor índex de contagi

Segons dades compartides pel Consell General de Dentistes Alemanys basats en la informació disponible de Wuhan, durant els mesos de desembre i gener, abans de conèixer-se que el coronavirus era present, es van tractar 120.000 pacients dentals amb les mesures simples que s’utilitzen normalment en les clíniques dentals: mascaretes, guants, instrumental rotatori … dels 1098 professionals que es trobaven en actiu, tan sols es van infectar 9 d’ells: 3 a casa i 6 en els seus llocs de treball.

Aquestes dades contrasten sens dubte amb els milers de professionals metges d’altres especialitats que es van encomanar en aquest mateix període de temps. Aquest baix percentatge de contagis en l’àrea dental s’atribueix a les clàssiques mesures de protecció que utilitzen els dentistes des de fa dècades.

Visita al teu dentista amb tranquil·litat

Les clíniques dentals a Espanya sempre han estat subjectes a regulacions estrictes d’higiene, el que contribueix a un altíssim nivell de protecció, independentment de la situació en què ens trobem. Si bé és cert que arran de l’aparició de la COVID-19 les mesures s’han reforçat per evitar el màxim la propagació de virus, les consultes porten sent espais segurs des de fa moltíssims anys, i així ho seguiran sent. Visita al teu dentista amb tranquil·litat. El major perill és no fer-ho i posar en risc la teva salut bucodental.

Font de l’article: Dr. José Manuel Navarro.

Obrir WhatsApp
Vols reservar una cita?
WhatsApp Oclinic
Hola! Tens algun dubte o vols reservar una cita?