Arriba el canvi d’estació, sabies que la tardor pot afectar a la salut bucal?

Arriba el canvi d’estació, sabies que la tardor pot afectar a la salut bucal?

Arriba el canvi d’estació, sabies que la tardor pot afectar a la salut bucal?

Arriba el canvi d’estació, sabies que la tardor pot afectar a la salut bucal?

¿Per què la tardor afecta a les dents?

A ningú li estranya sentir una altra persona comentar com el fred o la humitat els provoca molèsties en les articulacions o com s’accentua la caiguda del cabell. Les dents també es veuen perjudicades si no se’ls presta la deguda atenció.

Quins aspectes són els que més influeixen en aquest canvi d’estació?

L’alimentació

El primer d’aquests aspectes té molt a veure amb el que mengem i alguns excessos de dates assenyalades:

  • Dolços: la tardor és l’estació dels panellets, dels bunyols, dels caramels de Halloween i dels primers torrons. Resistir-se a ells és complicat, però si no s’extrema la higiene dental, el resultat pot ser una acumulació de placa i, en el pitjor dels casos, una càries.
  • Begudes calentes: amb el fred ve de gust molt més prendre un cafè ven calent o una xocolata, incloent una bona escudella. Abusar d’ells pot afectar també la salut dental. Com? D’una banda, per la quantitat de sucre d’algunes d’elles. Per un altre, perquè els líquids a elevada temperatura poden arribar a danyar l’esmalt o provocar sensibilitat dental.
  • Snacks: aquestes tardes tan agradables de cinema i crispetes poden tenir conseqüències nefastes per a les dents. Aquests snacks que no falten a les mans solen estar carregats de sucres o hidrats de carboni, aliments ideals per a la placa bacteriana i enemics de l’esmalt dental.

L’estrès

Els canvis en la dieta són un dels motius pels quals la tardor afecta a les dents, però hi ha més. El retorn a la rutina, a les tasques diàries, als estudis, a aquest ritme de vida en el qual a penes hi ha descans, és un altre dels grans enemics de la salut oral.

Quan estem nerviosos, moltes vegades no podem evitar estrènyer les dents. En general ni tan sols som conscients d’això. I l’ansietat també està darrere de molts casos de bruxisme.

Aquests hàbits tenen conseqüències molt diferents. D’una banda, un major desgast de l’esmalt dental i un increment en el risc de fractures. Per un altre, dolors en el terç superior del cos com a reflex de la tensió que sofreix la mandíbula.

Temperatures i sensibilitat dental

Les nostres dents i genives també poden sentir les baixes temperatures, sobretot si existeix l’hàbit de respirar per la boca. L’aire fred que s’inhala passa entre ells, de manera que si hi ha petites fissures dentals o inflamació de genives pot aparèixer una molèstia o, en casos més severs, fins i tot dolor.

Boca seca

La saliva és un dels millors aliats de les nostres dents. És fonamental per a prevenir l’aparició de la placa bacteriana. Amb l’arribada del fred s’alineen diversos factors que fan que es redueixi la producció de saliva.

En primer lloc, la ingesta de líquids se sol reduir. En segon lloc, els ambients amb calefacció solen ser ambients secs, que també afecten la boca. I, finalment, cal considerar aquest hàbit de respirar per la boca, que també contribueix a la sequedat bucal.

Consells per a evitar els efectes del canvi d’estació en la salut oral

Contra la tardor no es pot lluitar, però sí contra aquests factors que poden alterar la salut de les nostres dents. Prevenir és la clau, però mai és tard per a prendre mesures que ajudin a mantenir el bon estat de la nostra boca:

  • Evitar begudes calentes o molt ensucrades i controlar la ingesta de dolços.
  • Beure molta aigua per a mantenir-se hidratat/a i afavorir la producció de saliva.
  • Extremar la higiene oral. Una bona idea és iniciar l’estació amb un raspall dental nou, és una manera de recordar la importància de raspallar-se les dents correctament. I una manera d’afegir un al·licient a aquest hàbit, perquè a qui no li agrada estrenar coses?
  • Programar una visita al dentista. Si hi ha alguna patologia, una fissura dental, genives retretes o sensibilitat és important iniciar un tractament com més aviat millor per a evitar que la tardor afecti les dents. És, a més, un moment perfecte per a una neteja en la consulta.

¡Somriu a la tardor amb nosaltres!

Oclinic.

Obrir WhatsApp
Vols reservar una cita?
WhatsApp Oclinic
Hola! Tens algun dubte o vols reservar una cita?